Het bedrijf Safeonweb waarschuwt deze week dat hackers in het bezit zijn van miljoenen wachtwoorden, die verzameld zijn geweest door verschillende (oude) datalekken.

Hoe is dit kunnen gebeuren ?

Cybercriminelen verzamelen passwoorden die ze hebben kunnen bemachtigen door phishing (internetfraude). Met de passwoorden die ze in hun bezit hebben, kunnen ze bv. zaken online bestellen en de rekening laten sturen naar uw adres. Wat ze hiermee niet zullen kunnen doen is geld van uw rekening halen, aangezien je hiervoor een bankkaart/kaartlezer nodig hebt.

Op de website www.haveibeenpowned.com kan je op basis van uw email adres zien of er wachtwoorden gelekt zijn die gelinkt zijn aan dat email adres. Haveibeenpowned geeft u zelfs de mogelijkheid om automatisch een mail te sturen als uw emailadres zou voorkomen in één van de gelekte databases, zodat je altijd direct op de hoogte bent indien uw passwoord gelekt zou zijn.

Indien je op eender welke moment “verdachte” mails binnenkrijgt waar ze toegang tot uw account vragen, aarzel zeker niet om uw passwoord te veranderen! Maar hoe zorg je er nu voor dat uw wachtwoord nooit gelekt wordt? Helaas zullen cybercriminelen altijd een manier vinden, maar het betekend niet dat je er niets tegen kan doen! Een goede praktijk om dit voor te komen is om ervoor te zorgen dat je verschillende passwoorden gebruikt, zodat ze minder kans hebben om toegang te krijgen tot bepaalde accounts.

Voor meer info over dit artikel of hoe onze oplossingen jou bedrijf kunnen helpen op gebied van cybersecurity, aarzel dan niet om ons te contacteren via deze link.

Deel deze info

THE CLOUD

IS IN OUR DNA.