Safeonweb waarschuwt dat er de laatste dagen een sms wordt verspreidt met de melding dat er een voicemail is met daarachter een link. Ze raden aan om niet door te klikken op de link, maar wat moet je doen indien je wel hebt geklikt? Lees hieronder verder.

Wat is het “Flubot” virus?

Het “Flubot” virus doet de laatste weken de ronde in België, paar weken geleden was er melding gemaakt van een frauduleuze sms van Bpost dat er een pakketje onderweg was naar de ontvanger van het bericht met daarachter een verdachte link. Zodra de gebruiker doorklikte op de link werd er gevraagd om een applicatie te installeren, zodra deze geïnstalleerd was kon de applicatie persoonlijke info bekijken zoals wachtwoorden, bankgegevens, contacten enzovoort. Daarna kon de applicatie dan berichten sturen in jou naam naar contacteren om de virus verder te verspreiden. Eens dat de applicatie op het toestel stond was het bijna onmogelijk om deze te verwijderen zonder enige problemen, maar er zijn oplossingen indien je deze wel hebt geïnstalleerd.

Wat kan je doen indien je de app wel hebt geïnstalleerd?

Indien u toch de applicatie hebt geïnstalleerd, kan u proberen om volgende stappen uit te voeren :

Methode 1 : Toestel terug naar fabrieksinstellingen zetten

de snelste manier om de applicatie te verwijderen is om u toestel terug naar fabrieksinstellingen terug te zetten, let er wel op dat alle gegevens op de telefoon verwijderd worden! Op volgende site wordt uitgelegd hoe je dit kan doen : De fabrieksinstellingen terugzetten van je Android-toestel (androidplanet.nl) (met dank aan Android Planet voor de goede tutorial). Voor Apple toestellen kan je terecht op volgende site : Uw iPhone, iPad of iPod touch wissen – Apple Support.

Methode 2 : Applicatie verwijderen in veilige modus 

Bij Android heb je nog de optie om je toestel in veilige modus op te starten (let op, niet op alle toestellen beschikbaar) om zo de applicatie te verwijderen zonder u toestel terug naar fabrieksinstellingen te zetten. Op volgende site wordt uitgelegd hoe je dit kan doen : Veilige modus op Android inschakelen en uitschakelen: zo doe je dat (androidplanet.nl) (met dank aan Android Planet voor de goede tutorial). Voor Iphone bestaat er helaas geen manier om u toestel in veilige modus te zetten, indien je de app hebt geïnstalleerd op een Iphone kan je proberen om te app manueel te verwijderen. Indien dit niet lukt, is het helaas alleen mogelijk om de Iphone terug naar fabrieksinstellingen te zetten.

Wat moet je nog doen indien je de applicatie wel hebt geïnstalleerd?

Indien je de applicatie wel met succes verwijderd heb (of naar fabrieksinstellingen terug hebt gezet) zijn er nog een paar stappen die we aanraden om uit te voeren :

  • Verander alle wachtwoorden van uw accounts
  • verander pincodes van bv. betaalapplicaties
  • verwittig je contacten dat ze niet op de link moeten klikken indien de virus berichten heeft verstuurd in jou naam

Wat kan je doen om jezelf te beschermen tegen oplichting?

  • Klik niet zomaar op elke link dat je via bericht krijg. Als je bv. bericht krijg van Bpost dat er een pakketje onderweg is kan je beter op de website van Bpost kijken, of eventueel bellen. indien je de link niet vertrouwt, klink er dan zeker niet op!
  • Indien je smartphone een spamfilter heeft voor berichten of telefoontjes, activeer deze zeker ook
  • Installeer alleen applicaties uit de Google Play Store of App Store, deze locaties laten alleen veilige applicaties toe waardoor je altijd zeker bent dat je geen virussen installeert op jou toestel.

Voor meer info over dit artikel of hoe onze oplossingen jou bedrijf kunnen helpen op gebied van cybersecurity, aarzel dan niet om ons te contacteren via deze link.

Deel deze info

THE CLOUD

IS IN OUR DNA.

CONTACTEER ONS